Wednesday, October 21, 2009

Korta vadmuskler?

Vaknade i morse och satte ner fotterna pa golvet. Kandes ungefar som att ett alldeles for hart spant snore satt fast inuti benet, i vaden. Sahar pa formiddagen kanns det fortfarande som jag gar och haltar och har alldeles for korta vadmuskler. Det har med vattenlopning ar tydligen mer effektivt an man tror! Det luriga ar val mest att det inte kanns speciellt jobbigt nar man val springer i vattnet (slutar man sa slutar man for att man ar uttrakad och inte for att man ar helt utpumpad). Men framforallt ar det nog for att man anvander helt andra muskler an i vanliga fall.

Har googlat en massa om vattenlopning och det verkar vara vanligare an man tror, aven om aktiviteten nog ar mer ansedd som rehab eller avbelastningstraning. Ett par skor (eller strumpor) som greppar skulle jag dock vilja ha. Pa tex Funbeat och andra siter pratar man om vattenlopning, eller deep water running som det heter har, samt vilken utrustning man bor skaffa sig. Dels finns det en slags vattensandal, sedan finns det wetwests for djupt vatten och viktbalten for lite grundare vatten. Var pool ar inte djupare an 1.20 m (och ca 20m lang) sa i mitt fall behover jag ju knappast nagon flytutrustning.

Nej, nog med vattensnack nu for en stund. Borjar ju snart se ut som ett russin! Ikvall far det bli ett vanligt loppass. Pa asfalt.

4 comments:

Daniel said...

Det låter som din vattenträning ger dina vader en bra match!! :)

Jag satsar mycket på att träna vaderna då jag känner att det ger bra resultat i löpningen. Nu har jag 3 olika övningar jag kör för att få en varierad träning för dom.

Min naprapat säger att man ska inte vara rädd för att träna dom hårt. Det är en muskel som är van att jobba så det är bara att ge den vad den tål :) och variera övningarna.
Kör hårt och stretcha mycket!! :)

Janne said...

Det är nog det optimala att variera löpningen mellan underlagen vatten och asfalt...

Då är du iaf. tränad för att springa något lopp i Sverige under juli månad ;)

Var inne på det där med vattenlöpning när jag drog på mig stressfrakturen, men det blev inget av.
Kanske får tillfälle att komplettera träningen i vinter med några vattenpass.

Ingmarie Nilsson said...

Tror att jag är jordens (eller åtminstone Sveriges) mest vattenlöpartokiga som finns. har spenderat 1000-tals timmar i poolen, havet och sjöarna. Visst är det skillnad mot att träna "vanlig" löpning men jag LOVAR att du kan bli trött. (Shit att det är så långt mellan oss annars skulle jag dra med dig på ett pass. hihi)Om du kan så hitta en pool som är så pass djup att du inte nuddar botten. Då får du ut mest av det och det är mest likt "riktig" löpning. (halka runt är ju ingen hit precis..). Jobba hårdare med både armar och ben. Ta långa nästan "överdrivna" steg men ändå med högre hastighet.
Kör intervaller och snabbdistans. Långpass om du inte fryser ihjäl. (?)Lycka till! (Och lyllos dig som bor där...)

Petra said...

Daniel - vad bra, later som jag gor ratt i sadana fall! Jag tror att man (las jag) ofta glommer att stretcha om man kort ett pass som inte kannts sa mycket.

Janne - ja, precis, eller kanske t.o.m lagom till Stockholm marathon!:)

Ingmarie - Tack, vilka jattebra tips!! Ska tanka pa det tills nasta gang. Roligt att hora ocksa att du brukar vattenlopa. Och roligt framforallt att du hittat hit (jag brukar ju faktiskt lasa din blogg ocksa men utan att kommentera...). Och ja, hade jag bott lite narmare sa hade du definitvt fatt dra med mig pa nagra vattenlopningspass!!