Tuesday, September 22, 2009

Björnfri runda

Åh, ljuva semester! Vilken lyx det är att vara ledig och bara kunna glida omkring sådar lagomt slappt och planlöst mitt i september när alla andra jobbar. Och vilket fantastiskt väder! Borde sluta prata om det hela tiden men jag kan liksom inte komma över hur fint det varit sedan jag landade i fredags (skulle det här vara en garanti så borde man ju flytta tillbaks:).

Hade som sagt laddat för en runda i elljusspåret idag men blev totalt avskräckt efter en historia om hur många björnar (!!!) man sett i området under de senaste åren. Call me old fashioned, men om det är minsta sanning i den historien så känns det liksom säkrare att springa i mer bebodd terräng, där risken att stöta på en undernärd björn kanske inte är sådär jättehög. Ibland känns betonglivet i Sydney såå mycket tryggare.

La således ner alla galna tankar på en fint kuperad terräng på barkbana. Men trots allt ville jag vara liiite wild and crazy. Började med den vanliga rutten ned till Vågsnäsvägen, tog 3 rundor runt båthamnen. Vek sedan av mot "hockeyspelarvägen" som var vidunderligt vacker med gläntor, morgonljus och tät granskog. Klockan visade på 5 km avverkade i snitt 4.58-fart och det kändes alldeles perfekt än så länge. Snart upphörde vägen och blev till stig som visade sig bli mer och mer vild; tjocka rötter, stenbumlingar och gyttjtepölar överallt. Och allt dessutom i ganska brant stigning. Hamnade sedan på sommarhemmet och sprang ned till Gene Fornby (måste ha varit 100 år sedan jag var där sist).

Vid det här laget hade jag uppnått runt 7 km, var rätt trött och kände att jag behövde en paus efter den oväntade skogstrekkingen. Stannade en minut och startade om klockan. Pinnade på och hamnade till slut någonstans vid Gene med mer bybyggelse där jag sedan kände igen vart jag befann mig och började styra kosan hemåt. Avslutade rundan med Bondegatans sega obligatoriska backe tätt följt av en lång streching och hinkvis med vatten.

Totalt blev det 11.6 km, ett både roligt och annorlunda pass med fin natur, variation i terräng och gratis sightseeing på det. Och bonuspoängen såklart - totalt björnfritt! Den här rundan kommer definitivt att köras på repris.

Etapp 1
Distans: 7 km
Snittempo: 5.09

Etapp 2
Distans: 4.60 km
Snittempo: 5.54

3 comments:

Anonymous said...

Låter som ett skönt pass. Och tur att det var ont om björn!

Daniel said...

Trevligt pass! Undrar hur fort en björn springer? Känns som man borde kunna springa ifrån en. Motivationen borde ju finnas om situationen dyker upp. :)

Petra said...

Marathonjohan - ja eller hur! Ingen trängsel i skogen!

Daniel - japp, springer man inte tillräckligt snabbt redan så bör man nog göra det om man mötte en björn;) Fast det pratas ju om att man ska lägga sig ned och låtsas var död och en massa andra trams... huuu. Idag blir det nog asfalt känns det som:)