Thursday, April 29, 2010

Marathonprogrammet utrullat

Egentligen var det inga stora funderingar kring vilket program jag skulle valja. I manga lopartidningar hittar man program, i Jack Daniels Running formula finns det flera stycken, likasa i The Complete Guide to Running-boken jag nyss kopte. Men jag har helt enkelt gjort det ratt latt for mig genom att valja Anders Szalkais sub 4-program. Jag SKA under 4 timmar, sa ar det bara (daremot har jag inte malet och ambitionen att ligga och pressa mig sjalv till tex under 3.45). Det blir 4 pass i veckan med succesiv uppbyggnad, egentligen inte alls stor skillnad fran var jag ligger nu. Fartlek, kvalitet och styrka ar val det som jag INTE har fokuserat sa mycket pa tidigare sa det maste jag nu lagga in varje vecka. Annars kanns 5.40-fart under ca 4 mil nastan behagligt.

Igar blev det ett kortare pass pa 7,5 km med fartokningar (5.20 min/km medelfart). Efter passet korde jag igenom styrka, ca 30 min for overkroppen. Idag blir det vila fran lopningen men eventuellt lite core och styrka igen da jag garna vill fa in 2 pass per vecka. Ja, sa ser min torsdag ut. Hoppas ni far en trevlig valborg, det var lange sedan jag sag en majbrasa nu.

7 comments:

Daniel said...

Låter bra att du ska köra Szalkais program. Jag har snart kört klart 3-timmars och är jättenöjd med resultatet. Har heller inte skadat mig mer än ett inflammerat knä under ca 2 veckor.
Ska bli spännande att se hur det går för dig, när drar du igång med programmet?
Ha en skön Valborg du med!

Petra said...

Daniel - jag drar igang nasta vecka och hoppar da in pa vecka 9 enligt programmet. Sydney marathon avgar ju inte forran 19 september sa for att fa ut 26 veckor av det far jag gora sahar. Det ar verkligen smidigt upplagt med uppdaterade lankar som hela tiden tar dig till den aktuella veckan (om du nu hade foljt programmet i syftet av att ha just Stockholm marathon, 5 juni, som fokus). I mitt fall har jag skapat ett eget i Excel dar jag kor enligt hans ovningar och lagger in det enligt min egen kalender och dar jag befinner mig i programmet.

Anders said...

Petra, det låter bra att du börjar träna lite mera strukturerat och varierat redan nu. Jag har i och för sig inga planer på en mara, men nog minst en HM i år. Hur som helst hittade jag ett lite udda program i somras och har försökt träna efter det sen i höstas. Det är en tvåstegslösning. Ett basprogram minst 6 veckor och sen ett typ toppningsprogram sista fyra veckorna innan loppet. Det fina med det - bortsett från att variationer är hemskt kul - är att basen är samma, men steg2-delen är anpassad till 5,10,HM eller M-målet. Har i och för sig inte läst allt ( ;-) ), men de/t jag sett hittills har alltid konstanta program.
Är du intresserad kan jag lirka upp med mer detaljer och försöka hittat på nätet.

Jag har fått något konstigt virus igen, så jag har inte kunnat löpa sen i tisdags. Det börjar pirra nu...

Lycka till !

Anders@Laufbloggen.wordpress.com

Ingmarie said...

Tror det är jättebra att ha ett program att följa! "Problemet" blir om/när det inte funkar och man behöver någon att bolla funderingar med med men du har säkert någon i din närhet som funkar. Och bloggen förstås!
Alla såna här "färdiga" program är med generella så man får anpassa det efter sitt eget liv men det kommer säkerligen att gå jättebra!

Petra said...

Anders - roligt att du hittat hit! Tack for tipsen - ska genast kolla in detta. Hoppas ditt virus inte blir langvarigt. Inte kul att vara sjuk!!

Ingmarie - Ja, jag hoppas kunna anvanda bloggen for att bolla problem man stoter pa osv. Det gor jag ju redan iof nu, det ar det som ar det finamed bloggen!

Jag tror som du sager att man far se dessa program som losa ramar dar man kan skraddarsy programmet mer efter eget behov sa att det funkar med jobb, vardag och fritid. Men eftersom jag alltid tranar sjalv ar det bra att ha en "trad" att folja.

Joel R said...

Jag tror att det blir jättebra. Ska bli kul att läsa om hur du defilerat in över mållinjen!

Petra said...

Tack Joel - hoppas det blir bra! Man vill ju egentligen framforallt ha en bra upplevelse men det hoppas jag att det blir!