Thursday, February 18, 2010

Newton & Framfotssteg

Under helgen blev det som sagt ett besok pa Northside Runners, en loparbutik som ligger pa halvon Manly strax norr om Sydney. Jag var ju ute efter ett par nya traningsdojjor eftersom de nuvarande skorna borjat bli ratt slitna. Dessutom hade jag hort att man i den har butiken skulle ha ett jattebra sortiment; Newtonskor bl.a. som Daniel pratar sig varm om. Utbudet var ocksa valdigt bra, men valdigt race-specifikt med mycket tavlingsskor med dubbar. Sag till min stora gladje att man hade nastan enbart lattviktskor och sa de bekanta Newtonskorna i harliga gralla farger. Ett par Newton Distance Neutral Racer fick bli forst ut i test. Skon kandes superharlig, valdigt latt med meshmaterial och den typiska Newton-sulan med framfotsstod. Maken tycket att det var lite cykelsko over utseendet. Pirr i magen - det har skulle bli bra!

Vi gick ut pa gatan dar testet skulle ske. Fick radet att huka mig ned pa kna (sa att jag automatiskt stalldes pa framdelen av foten) och gunga lite fram och tillbaks, sedan resa mig upp och bara falla framat - och sa borja springa som en reflex av det. Halisattare som man ar, blev det automatiskt att jag bara sprang pa, pa mitt vanliga satt men till slut fick jag till, vad jag tyckte var det typiska Newtonsteget med framfoten i asfalten foljt av en latt hal. Saljaren var dock av en helt annan uppfattning: You're running on your tip toes! medelade han. Use your forefoot instead! Sadar lat det ungefar och jag blev ombedd att testa om och om igen. Vi holl pa i ungefar 15 minuter dar jag sprang upp och ned langs med trottoaren. Efter ca 15 minuters testande blev jag rekommenderad att inte kopa Newton.

Saljaren menade att eftersom jag inte automatiskt hade 'plockat upp steget' under testet sa skulle det bli svart for mig att lara mig springa med Newtons overhuvudtaget. Dessutom skulle skaderisken oka i och med detta. Vidare tyckte han att eftersom det var en sadan relativt dyr sko sa ville han av den anledningen inte rekommendera den till mig. Det har kandes ju initialt som ett ganska fortroendeingivande rad eftersom han lika garna kunnat pracka pa mig dessa, men lustigt nog var hans kollega av en annan asikt. Han menade att de flesta faktiskt hade lite svarigheter med att anpassa sig till Newtons och att hela iden med Newton var att man maste springa in sig i dem. De forsta 25 km skulle man se som invigning till den nya skon dar man allteftersom skolades om till det nya framfotssteget. Tva helt olika signaler som fick mig aningen forvirrad eftersom jag var sa insatt pa att det skulle bli ett par Newtons.

Sa ni kan ju tanka er, det blev inget Newton-kop och det kandes helt klart lite trakigt. Jag vill hemskt garna forbattra mitt lopsteg och komma ifran halisattning dar jag har inbillat mig att ett par Newton skulle hjalpa mig pa vagen. Trodde ocksa i min enfald att man kunde lara sig att springa i dessa skor; att det var det som var hela grejen med framfotalopning och att anvandningen av dessa skor allt eftersom "tvingar" steget till den onskvarda framfotalopningen. Uppenbarligen inte.

Nu vet jag inte om jag kan overge Newton-tanken helt och hallet. Det ar ju trots allt en sko som SKA vara speciell och mina 15 minuter i dem kandes inte som ett tillrackligt test. Eventuellt skulle man ju kunna kopa ett par och kora med pa sidan om sa att saga, sa att benen vanjer sig. Hmmm... ni som kanner till mer om Newtonskor eller kanske annu mer specifikt hur man lattast kommer in i framfotssteg far garna tipsa om er uppfattning.

6 comments:

Joel R said...

Ja de verkar ju onekligen lite speciella. Jag skulle nog inte heller vågat satsa på dem om det inte funkade bättre efter ett sådant test.

Kul att de låter köparen testa ute på gatan.

Staffan said...

Mitt tips är att kolla in Ecco Biom istället, lite samma princip fast inte lika extremt, inte samma framfotssula men en tunn sko som uppmuntrar mittfots-/framfotssteg.

Dessutom ska varianten i Yakskinn hålla väldigt bra sägs det så det gör ingenting att den är lite dyrare. Kolla om de finns down under...ett tips bara

Staffan said...

Ytterligare en kommentar ang framfotalöpning: Tunnare skor inbjuder generellt till mera mittfots-/framfotslöpning. Prova med dina nya Adizero att ta betydligt kortare steg än vanligt när du springer, tänk trippa fram samtidigt som du lutar dig lätt framåt, inte från höften med överkroppen utan med hela kroppen. Vad händer då? Jo, du hamnar automatiskt med tyngden mera på framfoten. Prova korta streckor i början och längre och längre ju mer bekväm du blir med tekniken!

Det brukar kännas ovanligt i vaderna i början.

Daniel said...

Roligt och intressant att läsa om ditt test.
Mitt tips för att springa på framfoten är att skjuta fram höften när du springer. Ställ bara rakt med höften framskjuten och låt dig falla framåt, när ena foten vill ta emot på ren reflex så har du hittat det :).
Det tog mig 3 månader att få ordning på detta och när jag sedan skaffade Newtons ytterliggare någon månad efter så blev det ganska naturligt med dem.

Kan tänka mig att det blir ganska mycket att gå från att springa på hälen till ett par Newtons. Dom har ju dock en modell som ska var en "övergångsvariant" för hälisättare.

http://www.newtonrunning.com/newton-products/the-shoes/women-shoes/women-guidance-trainer

Annars är Staffans tips toppen. Testa skaffa ett par lätta och tunna racingskor och spring lite korta sträckor i. Får du mindre dämpning så kommer du lättare upp på framfoten. Problemet med många skor är också att hälen är för stor för att springa på framfoten, den är i vägen helt enkelt. Här är några siffror som jag hämtat från min blogg. Det är alltså lutningen från hälen till framfoten på skon.
Ledsen om det blev långt nu ;)

Vibram 1.3%
Newton Racer 1.3%
Newton Performance Trainers 2.0%
Newton Guidance Trainers 3.3 %
Asics Piranha 3 4.0%
Ecco Biom 5.3%
Nike Free 5.0 6.7%
Nike Zoom Streak XC 7.3 %
Nike Luna Racer 8.0%
Brooks T6 8.7%
Brooks Beast 10,7%
Asics Gel Kayano 14,7%!!!!

Daniel said...

En sak till ;)
Du kan ju också köra på som du gör nu om det känns bra ;) Nu har du ju dessutom att par nya fina skor :)

Petra said...

Tack Killar, vilka superbra tips!! Ovarderligt.

Joel - ja, precis, att testa skon pa asfalt kandes bra och dessutom att fa coachingen kandes professionellt och bra. Pa lopbandet springer man ju anda inte sa det skulle ju i sana fall bli lite av ett falskt test.

Staffan - tusen tack, vilka bra rad! Har last dina rader om loptekniken men ska lasa om dem igen innan jag testar sa man kan ta in allt. Jag tror som du sager att om man har ett par lattare skor sa bor det inbjuda till framfotslopning, lite som nar man springer barfota. Ska ocksa googla vidare om Ecco biom som du namner. Superbra!!

Daniel - kalasbra tips igen som vanligt!! Overgangsvarianten kanske vore nagot? Ska kolla upp det. Och mycket intressant om de olika skornas lutning. Herregud, Asics Gel Kayanos ar ju varsta backhoppsbacken! (Och nej, det blev inte alls for langt inlagg fran din sida - ar mycket tacksam over att du tar dig tid och kommenterar...).