Tuesday, November 3, 2009

Soft tisdag eller "The race that stops the nation"

Australiens kanske festligaste dag ar Melbourne Cup som halls varje ar forsta tisdagen i november. Saledes faller denna dag in i dag den tredje november och man hanvisar allmant till dagen som "the race that stops the nation". Det kanske ar svart att forestalla sig varfor man gor sa stor hallaballoo av hastkapplopning (!) men i likhet med andra lander ar det en tradition som grundar sig i landets historia.

Som namnet andtyder halls sjalva racet i Melbourne men i hela landet idag blir det mer eller mindre nagon slags festyra dar det ska spelas pa hastar antingen pa plats pa racet, pa puben, pa gatorna, pa kontoret, pa skolorna... kort sagt overallt. Tjejerna syns garna i skyhoga klackar och huvudbonader och killarna rotar fram sina allra flashigaste eller bisarra kostymer, och sa samlas man och har allmant trevligt. Givetvis intas det mat och dryck av varierande slag och for manga brukar onsdagen efter ga i slowmotion med sjukanmalningar och diverse andra hastigt padragna akommor. For min del har det har inneburit hastspel pa eftermiddagen med jobbet med lite goda snacks och bubbel. Annars har ledningens budord varit casual business dar man jobbar och slutar lite som man behagar, men rent allmant gor man verkligen inte manga knop en dag som denna.

Sa vad har det har med lopning att gora kan man undra? Givetvis inte ett jota. Hur som helst har det varit en ratt skon tisdag i valdigt mjuk pace om man har en rosslig hals som anda inte tillater lopning.

4 comments:

Ingmarie Nilsson said...

har en fråga om en helt annan sak; hur är det i"Down under" när det gäller "den nya influensan"? Här är det ju h-y-s-t-e-r-i-s-k-t.

Petra said...

Jo, hysteriskt upplevde jag det ocksa som nar jag var hemma i Sverige. All alcogel till exempel!! Forsta gangen jag horde talas om nagot liknande (har existerar inte ens alcogel... men det kanske ar nagot negativt, jag vet inte...). Svininfluensan fick ganska stor genomslagskraft i media nar det precis slog ut men nu har det liksom mattat sig en aning. Det allmanna budskapet nu ar: var extra noga med att tvatta handerna sa kan du undvika ratt mycket. Och det finns vaccination om man vill men det snackas inte speciellt mycket om det.

Ingmarie Nilsson said...

Intressant...Danmark bryr sig inte heller och bl.a. Schweiz har slutat/förbjudit ge gravida och barn vaccin. Här är det hela tiden och jag är sjukt ;-) trött på det!Tänk vad staten/regeringen kan hjärntvätta folk...Lycka till om du kutar men VAR FÖRSIKTIG!

Petra said...

Ingmarie - knasigt med all denna propaganda!

Tack - ska verkligen overvaga om jag ska springa pa sondag...