Wednesday, November 7, 2012

<Insert load woohoo here>

Att springa milen pa sub-50 under traning har aldrig tidigare hant i mitt fall. Under traning har jag alltid legat pa 51-53 minuter nanting och tyckt att det har varit ratt bra. Lagomt snabbt utan att kanna att doden har lurat runt knuten.

Ar definitivt typen som allra helst bara mysloper, aldrig tar ut mig speciellt hart pa traning, darfor har jag heller aldrig riktigt tankt att det man astadkommer tidsmassigt pa traning riktigt raknas - det ar mer distansen (och framforallt kanslan och halsan) som betyder nagot. Fokuset har ju nastan alltid varit langre lopp och i det har jag heller aldrig haft nagra snabba ambitioner. Icke desto mindre har en snabb tid alltid lockat och nagonstans i bakhuvudet har jag ofta lekt med tanken pa att springa milen pa 45 min.

Igar var forsta gangen jag sprang 10 km pa sub-50 pa ett traningspass. 49:10 blev resultatet. Det har val hant i langre lopp att man passerat milen pa 49-nanting men som sagt, lopp ar lopp och traning ar traning. Och i langlopp tar man ju inte ut sig forsta milen. Men det ar mycket riktigt som SvD-Petra sager att det hander nagot i kroppen vid lopp, man FAR horn i pannan, en extra vaxel och allt det dar.

Horn i pannan hade jag kanske inte igar men definitivt en klar insikt om att jag inte skulle lagga mig efter 8 km. Sahar i runda slangar blev upplagget pa lopbandet sahar: Uppjogg 2 km i 10.5 km/h, 3 km i 12 km/h, 3 km i 12.5 km/h och en slutspurt pa 2 km i 13.2 km/h. 3 pauser pa runt 30 sekunder under hela upplagget.

Phu! For mig ar det har ett jattestort framsteg och att kunna ligga i 4:30-fart kanns jattesnabbt for mig. Visst var det valdigt flasigt i slutet och det ska det val vara ocksa men anda fullt kontrollerbart och en grym kansla. Woohoo sager jag bara! Hoppas jag kan vidhalla disciplinen att springa sana har pass, atminstone en gang i veckan nu framover.

- Posted using BlogPress from my iPhone

4 comments:

Staffan said...

Löpning är ju väldigt mätbart och det är kul när man plötsligt får en upplevelse av att det "lossnar".

Jag är rätt så bra på att ta ut mig på träning men saknar ofta det där till ofta jävlaranamma när det sedan kommer till tävling så jag tillhör dem som inte tycker det är så stor skillnad, tyvärr :)

Anonymous said...

Grymt bra. Jag har helt lagt av nu efter sommaren. Du vet ju vad som hände. I helgen så köpte jag nytt kort och ska sätta fart igen. MEN kondition är färskvara och mitt bäst före datum har gått ut ;-). Det är ju så jobbigt att komma igång igen. Jag blir så besviken när jag har lagt av mig. Det tar ju så lång tid att komma igen och så snabbt att lägga av sig. Riktigt bra jobbat av dig.
Trevlig helg! Åsa L

Snorkkis said...

Wohoo säger jag också. Snyggt!

Det är lustigt med den där tävlingsväxeln som finns, och hornen som är mjukt inbäddade i vanliga fall.

Petra said...

Staffan - ja, det ar helt klart valdigt matbart! Ibland onskar jag att jag hade mer tavlingsskalle sa att man blev mer tidsinriktad... Fast a andra sidan trivs jag med "lagoma" mal vad det galler lopningen.

Asa - harligt att komma igang igen! Ta det lugnt bara, det maste fa ta den tid det tar!

Snorkkis - ja, tank om man kunde trycka pa en knapp och aktivera hornen vid de tillfallen man onskade, inte bara vid lopp. :-)