Friday, December 17, 2010

Nålar, hokus pokus & vad som händer om 7 dagar

Gjorde ett besok hos Ergoworks Sydney physio therapy clinic igar, ett stalle som jag varit hos tidigare. Ljumskproblemet vill inte riktigt forsvinna aven om det har trappats ned rejalt. Eftersom det har hallt i sig i nastan tva veckor nu kande jag att det var pa tiden att fa nagon ratsida pa det. Det ju ganska trottsamt att ga omkring och ha ont och dumt att forsoka springa (som lustigt nog anda kanns ratt ok) nar man bara far ont igen efterat. Mest ont gor det nar jag suttit still framfor datorn ratt lange och sedan ska kliva upp och ga en svang. Det ar ju mest sa jag tillbringar min arbetstid, ja sittandes langa stunder alltsa.

Annars kan jag saga att den kroppsrorelsen som gor mest ont ar den enkla saken som att ta pa sig ett par byxor. Naturligt sett bojer man kroppen lite latt framat, lyfter ena benet in i byxbenet och sedan det andra. Just den rorelsen ar helt omojlig att fa till, kan inte stodja mig pa det dumma benet utan att ta stod av nagot, och till o med da gor det sa jakla ont att jag nastan maste sitta ned och ta pa mig byxorna. Helt galet.

Tydligen ar det bara en strackt muskel fran ljumsken och insidan av laret. Jag skriver "bara" eftersom det lika garna hade kunnat vara nagot allvarligare som kanske skulle ta flera manader att fa bukt pa. Jag fick nagra ovningar som jag kan gora som "hemlaxa" och sa fick jag prova nagot nytt; "dry needling" (vad det heter pa svenska har jag inte en aning om - torra nalar?!). Det gick ut pa foljande i alla fall - en massa nalar som stacks in i benet hogt upp pa insidan av laret, en slags akupunktur fast man benamde det inte sa, tydligen ar akupunktursticken mycket djupare (och later onekligen mycket obehagligare).

Effekten ar, om jag fattade det ratt, att nar man sticker in en nal i benet sa lurar man kroppen in i en "produceringsfas". Kroppen tror da att det ar nagot farligt som ar pa gang och borjar automatiskt producera en massa naturliga helande amnen och pain killers for att forhindra den eventuella skadan och paskynda lakandet. Lite hokuspokus later det allt i mina oron men man far val testa och se om det hjalper (nagon som har battre erfarenhet om santhar??). Kan verkligen inte saga att det kanns vare sig battre eller samre sedan behandlingen igar men det kanske ar for tidigt att uttala sig an?!

4 olika stretchovningar, ett aterbesok med nalar och allman kontroll nasta vecka och INGEN LOPNING pa en vecka ordinerar man. Skit, jag som har handlat sa myket nya traningsklader och har sa mycket overkottsenergi. Men nu f*n ska vi fa bukt pa det har! Inom en vecka ser ni mig komma flygande fram pa Sydneygatorna - watch this space!

6 comments:

Daniel said...

Bra att du tog tag i problemet när det inte vill ge med sig!
Typsikt du skulle skada dig efter att jag skrev att det skulle gå kanon om du lyckades hålla dig skadefri ;)
Fast bättre att skada sig nu än till våren och det är fortfarande långt till Stockholm :)
Håller tummarna för att nålarna hjälper!

Löpning & Livet said...

Usch.. Hoppas du/ni får ordning på problemet!

Fit-Eva said...

Tråkigt att höra att du fortfarande har ont :-(
Jepp, "dry needling" är nog samma som medicinsk akupunktur.
Fick det i min onda vad för några veckor sen och jag blev bra fort!
Tanken är precis som du skriver att det påbörjas läkeprocesser i kroppen (bla antiinflammatoriska) just pga "skadorna" som nålarna gör. Jag kände det bara som ett stick och frågade efteråt (jag låg på mage och såg inget) om hur långa nålarna var och hur långt naprapaten stuckit in dem. När han visade nålarna och hur långt han stuckit in dem så höll jag på att tuppa av!!! Två gånger sen var jag bra :-) Ska bara påtala att jag hade MYCKET ondare EFTER behandlingen men detta är normalt och släpper helt dagen efter.
Hoppas du känner dig bättre snart!

Ingmarie said...

Tror det där är helt rätt väg att gå! Det kan ta lite tid för kroppen att läka helt men ge det en chans.

Ellinors dröm said...

Hoppas att det släpper snart och att nålarna kommer hjälpa i det rödaste rappet

Petra said...

Daniel - ja, jag vantade kanske liiite for lange men det ar svart att veta om det ska ge med sig eller inte. Ja, haller absolut med - hellre bli skadad nu an senare, narmare Stockholm marathon!

Andrea - tack, hoppas ocksa det! Nu har det hallt i sig alldles for lange (tycker jag) sa nu vill jag allt att det har ska forsvinna helt o hallet! Jag tror ocksa att min man hoppas pa det for man blir ju sa himla grinig:)

Eva - ah, vad spannande! Kul att hora att du ocksa testat! (ja, alltsa mindre kul att du var tvungen att gora det..). Roligt att det funkade! Jag vet inte om det ar nalarna som har hjalpt eller vilan men idag ar nog forsta dagen som det inte gor jatteont langre, och det kanns ju som en klar forbattring!

Ingmarie - ja, man far helt enkelt testa det som rekommenderas och hoppas pa det basta!

Ellinor - Tack! Nu kanns det lite battre! Vila och nalar i kombination verkar funka.