Tuesday, October 19, 2010

Australien del 2/3

Australien har tusentals strander men langt ifran alla lampar sig for strandlopning. Ofta kan det vara alldeles for hard lutning, for kraftiga vagor, klippor som bryter av stranden eller att det ar alldeles for mycket folk. Givetvis finns det lika manga bra strander, de som kanns som de ar gjorda for lopning med en enda lang platt playa, hart packad sand och nastan ingen lutning alls. Det galler att ta vara pa dessa guldkorn och hitta dit. De stallen jag har sprungt pa ar foljande -

Port Douglas (QLD)
Port Douglas har enligt RW utsetts till en av de basta lopstranderna i Australien - hart packad sand, platt och sa ar det ganska folkglest. Jag ar benagen att halla med aven om min personliga favorit ar Pottsville som jag tycker ar snappet vassare. Men Port Douglas ar ocksa ett roligt stalle i ovrigt med en massa roliga grejer som tex en jattestor fin djurpark, utmarkta dykforhallanden, fin golfbana (enligt golfmanniskor) och en allmant skont somning semesterortkansla. Jag ger helt klart Port Douglas en stark rekommendation. Dessutom ligger det precis vid det stora barriarrevet sa det ar ju lite av en ikon av ticka av i Stallen-att-besoka-listan.

Surfers Paradise (ca 8 mil soder om Brisbane)
Surfers Paradise kallas ocksa for The Gold Coast, eller guldkusten pa ren svenska. Det har ar en ganska folktat strand med mycket "kommers" runt stranden. Kommer du ut tidigt sa kan det vara enormt maktigt att springa pa den har langa stranden, som ger lite Miami-kansla med hoga glossiga skyskrapor och en utpgraglad citykansla. Pefekt om man dessutom gillar japansk mat eftersom det bor maaaanga japaner har - det paverkar ju matutbudet saklart.

Noosa heads (QLD)
En liten beach resort som ar valdigt mysig att besoka. Har halls den arliga Iron Man-tavlingen som lockar deltagare fran hela varlden. Det finns ocksa en boot camp som haller traningslager. Stranden ar ganska liten men platt och perfekt att springa pa (om jag minns ratt).

Marochydore (QLD)
En ca 3 km lang strand som har en ganska stark lutning. Inte perfekt for strandlopning men det gar ju att springa pa vagen som gar precis ovanfor stranden. Marochydore brukar vara ett naturligt stopp i resan norrut pa ostkusten annars skulle jag inte rekommendera den har stranden i loparsammanhang. Det ar visserligen en gullig ort och bra om man vill surfa eftersom det ar stora vagor och mycket vind.

Fraser Island (QLD)
Ta farjan ut fran Rainbow beach och upplev denna fantastiska oas som forrutom lopning erbjuder ett enormt djurliv (koalor, hyenor, kangrur tex) och en allman kansla av att man befinner sig i himmelriket. Har finns ocksa en lagun och en exotisk flora och fauna. Eftersom det har ar en o ar den mer utsatt for vader och vind - det har kan innebara att stranden och loparvanligheten kan svanga ratt rejalt.

Pottsville (20 mil soder om Brisbane, NSW)
Paradiset pa jorden om du fragar mig. Perfekt lopning, i princip folktomt och det kanns som du ar Robinson Kruse ute pa loprunda. Det har ar verkligen ett naturskont stalle men ar man ute efter fart och flakt sa har man nog kommit fel. Det finns inte sa mycket att se i dess omnejd forrutom att det ar nara till Byron Beach (5 mil) som visserligen ar ett roligt stalle. Vi firade jul pa detta stalle forra aret och jag skulle mycket val kunna tanka mig att aka dit nar som helst - det var sa avslappnande och man tvingades verkligen att tagga ned och ta det lugnt. Ett riktigt loparparadis ar vad det ar!

Palm beach (ca 3 mil norr om Sydney)
En liten semesterort som vi tar oss till ibland. Det gar utmarkt att springa har men stranden ar inte langre an gissningsvis 2 km lang. Ibland ar det riktigt platt och bra men har man otur gor vadret att det blir lossand ibland vilket gor det lite mer svarsprunget. Har finns nagra sma gulliga restauranger, en jattefin nationalpark som man kan vandra i, och sa pa andra sidan vattnet har man Hawkesbury river, en flod som stracker sig inat landet.

Collaroy/Narrabeen (ca 2 mil norr om Sydney)
En ca 5 km lang strand, tyvarr lutar den ratt mycket pa vissa stallen men har man inget emot att springa pa lossand i vissa partier sa funkar det utmarkt. Collaroy/Narrabeen ar en utmarkt dagsutflykt fran Sydney om man skulle vara i Sydneyomradet men att springa DIT ar inget jag skulle rekommendera - det ar motorvag hela vagen dit.

Bondi Beach (Sydney)
Egentligen ar det inget magiskt med den har stranden alls men som man sager "When in Rome do as the Romans". Det gar inte att komma till Sydney och INTE besoka Bondi Beach. Aterigen blir det snabbt packat med folk pa denna finkorniga strand men lyckas du komma ut i gryningen sa kan det vara ratt magiskt att springa har anda. Foljer man dessutom strandleden langs med klipporna sa kommer man till de andra narliggande stranderna Tamarama (som ocksa syns pa bild nedan), Bronte, Clovelly och Coogee.

Manly beach (Sydney)
Ta farjan ut till Manly tidigt en morgon och avverka 5 km langs denna finkorninga strand. Det blir dock valdigt snabbt folktatt sa se till att vara pa plats sa tidigt som mojligt for att slippa kryssa mellan surfbradebarande backpackers och bikinibrudar. Ar man sugen pa ett riktigt langpass i riktning in mot stan sa kan man springa langs med strandpromenaden fran Shelley Beach, ut till norra Manly, over Spit Bridge, Mossman, over Harbour Bridge och anda in till stan igen - det skulle bli totalt 25 km.

I ovrigt sa finns det manga manga fina rundor jag kan rekommendera mer centralt i Sydney men det tar vi i nasta inlagg. Nu blir det bildkavalkad utan dess like!

Bondi Beach i bakgrunden. City2surf-lopare i forgrunden.
City2Surf 156


Tamarama beach ar alldeles for liten att springa pa men foljer man slingan langs med klipporna sa kan man tacka alla de ostliggande stranderna de s.k. Eastern beaches
Sculptures by the Sea - Bondi 019

Palm Beach ar fint
Palm Beach 028

Det har ar ocksa i Palm Beach fast pa norra sidan mot Hawkesbury River
Palm Beach 009


Pottsville beach...
Christmas 2009 - Pottsville 281

....kan vara himlen pa jorden
Christmas 2009 - Pottsville 005

du, havet, soluppgangen och inte sa mycket mer.
Christmas 2009 - Pottsville 015
....sma gulliga strandhus vid stranden.
Christmas 2009 - Pottsville 032

8 comments:

Fit-Eva said...

Men åh vad vackert - förstår att Pottsville är en favorit! Jag blundar och försöker tänka mig dit nu, det hade varit underbart! Här hemma i Sverige blir det inte så mycket strandlöpning för mig :-( Kan inte komma på någon strand nära där jag bor (Göteborg) som man skulle kunna springa på, suck!

Anonymous said...

Så underbart vill dit snarast möjligt! Du skriver som en reseskribent! Kram M.

anneliten said...

Oj! Nu vill jag ännu mer go down under.

Johan Renström said...

Pottsville ser härligt ut. Synd att det är så långt bort. Men man vet aldrig, man kanske springe där en dag:)

Ingmarie said...

Jösses! vilka paradis! jag vill tillbaks! Jag gillar Perth och Adelaide med.:-)

Petra said...

Eva - ja, det ar fina stalllen allihopa. Men ironiskt nog drommer jag om Sverige nu och riktigt krispiga loprundor!

Anneliten - hehehe, sa bra att man kan hjalpa till med drommandet lite:) Se till att boka en biljett nu:)

M - tack snalla!

Johan - stammer! Australien ligger langt bort. Men det ar vart besvaret att ta sig hit!:)

Ingmarie - har faktiskt aldrig varit i vare sig Adelaide eller Perth sa dar vet du mer an mig! Men det ska vara fina miljoer det ocksa sa jag kan tanka mig att det finns massor av bra tips i de trakterna.

Unknown said...

Men asså vilka bilder gillade den med hunden som dricker ur kranen kanonfin.

Ser ut som du har hittat din pärla på jorden och jag med, kan inte annat än att längta till din pärla efter dessa bilder.

Ta vara på dig så ska jag ge mig ut i +3 grader och solsken för lite intervall träning. Det är som att äta isglass i 50 min i sträck =) Bär med mig dina bilder inombords så får jag lite värme också.

Peace Love och Löparskor!

Petra said...

Jesper - ja den bilden ar ocksa min favorit!! Hoppas sommarbilderna varmde lite i alla fall! +3C later som brrrrr...