Tuesday, October 19, 2010

Australien - del 1/3

Australien ar ett fantastiskt roligt och "lattsemestrat" land pa manga olika satt. Dessutom ar det latt att ta sig fran A till B sa man behover alltsa inte ha boende och mellanresor inplanerade innan man aker. Att detaljplanera pa plats kan i manga fall ocksa vara mycket enklare. Australien ar verkligen en oas att aventyra i men de turistiga aktiviteterna ar dock valdigt individuella sa jag kommer har mest fokusera pa vad som kan vara vart att veta om man vill springa. Ingmarie hade en fraga om visum och dylikt - detta ska jag bl.a. forsoka svara pa i nasta inlagg. Ar det nagon annan som har nagot speciellt de undrar over sa maila/kommentera garna sa kan jag forsoka besvara den fragan! Nu kor vi.

Loparsasongen
Den generella loparsasongen i Australien brukar stracka sig fran april till november nar det ar host-vinter-var. Det ar alltsa under den kallare tiden pa aret som de flersta lopp springs och aven om man visst kan springa under sommaren (trots ratt hoga temperaturer) sa ar det kanske inte ultimat att springa lopp da. Men vill man tavla aret runt sa nog finns det lopp overallt. Man kan saga att vi har precis motsatta sasonger har, med andra ord, nu nar ni i Sverige har host och gar mot vinter ar vi mitt uppe i varen och gar mot sommar. Under jul och nyar och fram till februari ar det alltsa hogsommarvarme har - det kan ibland innebara extrem torka med mycket skogsbrander men det beror framforallt pa vart i landet man befinner sig. Generellt sa ar det mer tropisk varme ju langre norrut man aker - Brisbane som ju ligger norr om Sydney och narmare ekvatorn har saledes ett varmare klimat an Sydney (dar jag bor).

Infor starten i Centennial Park halvmarathon, 22 november 2009 - ca +35C som under loppet steg till narmare +40!
Half Marathon Centennial Park 063

...ingen vacker syn, holl pa att smalta bort! F*n vad varmt.
Half Marathon Centennial Park 092


Tips som lopare
Som manga kanske vet ar det vanstertrafik i det har landet - den regeln galler aven i loparsparet; hall till vanster nar du springer. En annan rolig sak jag har markt ar att ju mer extremt vader desto storre ar sannolikheten att man halsar eller utbyter nagra ord, och det ar ju faktiskt ganska trevligt. Det har betyder alltsa att vid regn/hetta/vind halsar man mer pa folk an i mer 'stadigt' vader - liksom for att bekrafta den andres existens och hangivenhet. Springer man i parker ar det valdigt vanligt att det finns vattenkranar (och kranvatten i Australien gar for ovrigt att dricka). Sjalv anvader jag ofta dessa kranar nar mitt eget vatten ar slut. Man bor kanske se upp for kranarna som pekar nedat - dessa anvands aven av torstiga pitbullterrier.

Toowoomba Visit 070


Australiensiska Fun beat (typ)
Coolrunning heter den (enda) australiensiska motsvarigheten till FunBeat, jogg.se eller marathon.se. Som ni kan se ar den inte pa langa vagar lika bra som de svenska varianterna. Har finns dock ett forum, nyheter, tips pa loparbutiker, eller lopkalendern om du undrar over vart det kan tankas finnas nagot lopp i narheten. Sortera pa den stat du befinner dig i och kolla enligt kalendern vad som finns. Sri Chinmoy har forresten en massa lopp langs hela ostkusten om man skulle vara tavlingssugen.

Skulle man befinna sig i Sydney sa kan det kanske vara kul att springa i Sydney Olympic Park som byggdes speciellt for OS 2000. Det ar egentligen ingen bildskon miljo men det kan ju vara kul att springa i en riktig OS-park och inne pa arenan. Jag sprang ett lopp dar forra aret och da sag det ut sahar - ratt mycket asfalt och betong.
Sydney Olympic Park
Run4Fun 031

Run4Fun 010


Run4Fun 035

2 comments:

Ingmarie said...

Tack snälla Petra för tips! Finns det bra med trails i/runt Sidney? I Canberra är det jättebra vet jag men minns inte hur det var i just Sidney...(Eller någon av de andra städerna heller för den delen)

Petra said...

Ingmarie - bra ide! Jajamen, jag tar upp det i nasta del!!