Thursday, January 7, 2010

Food blogging eller "Mat i farten"

Precis som Snorkkis, marathonbloggs-Petra och sakert manga andra har aven jag slagit till och gjort min egen pepparkaksmuesli. Jag utgick ifran Snorkkis recept men korde enligt Kajsa Varg-principen - man-tager-vad-man-hafver - vilket blev jattelyckat. Eftersom jag oftast ar vralhungrig nar jag vaknar sa ar detta ett perfekt komplement att ha i skafferiet - fram med mjolk eller youghurt sa har du naring i ett nafs! I like. Det jag ocksa gillar ar framforallt att man vet vad man stoppar i sig, och givetvis ocksa att det bara bestar ar de ingredienser man sjalv gillar.

Ginger bread flavoured Muesli 003

Ginger bread flavoured Muesli 002

Nu nar mueslin var sa latt att fixa slog det mig att jag aven borde baka mina egna energybars eller varfor inte mer naringsrika, matiga snacks eftersom jag ar en sadan person som maste ata ofta och i sma doser. Blir jag FOR hungrig sa ar det inte kul. Nar jag blir sadar hungrig galler det att fa i mig nagot SNABBT pa minuten. Gar inte det blir jag annars sur, lattirriterad, ibland yr, nastan svimfardig och har ytterst svart att tanka pa annat an mat i de situationerna (maken kan sakert intyga och lagga in nagra extra fina beskrivningar pa mitt tillstand har). Men jag tror a andra sidan att det har 'problemet' ar ganska vanligt, speciellt bland tjejer om jag forstatt saken ratt.

Hur som helst. Jag tanker baka spenat och fetaost-scones i helgen och kanske nagot annat energirikt som man kan ata 'i farten' sa att saga. Det har ar receptet pa min muesli som lagades till i lordagskvall (och som redan ar slut). Jag tror att om jag okar oljan och/eller vattenmangden, sa skulle det kunna bli riktigt bra mueslikakor som man kan knapra pa nar man precis kommit innanfor dorren fran ett pass - vad tror ni?

8 dl havregryn
1 dl grovhackade mandlar
1/2 dl solrosfron
1/2 dl sesamfron
1/2 dl linfron
1/2 dl socker
1 dl russin
2 tsk kardemumma
1 msk kanel
1 tsk olivolja
1/2 dl vatten

Gradda i +175C totalt ca 15 minuter (tag ut och ror om minst 3 ganger under graddningen).

5 comments:

Löpning & Livet said...

Ett annat bra tips är att göra runekakor! Googla så hitar du recept. Jättebra energibars!

Petra said...

Andrea - ah, vad bra tips! ska genast kolla upp det!

Mikkan said...

Kajsa Varg-principen är den bästa - utan det tänket skulle inte mycket bli gjort hemma hos mig, om man hela tiden skulle kila till affären och köpa den felande ingrediensen.

Mitt bästa i farten-tips är rawfoodbollar som jag gör, kan varieras enligt ovan nämna princip och är kickassbra när man tränar mycket och/eller vill vara närings- och energieffektiv-

Bumsbollar med kakocover: http://njutmaten.blogspot.com/2009/09/bumsbollar-pa-mitt-vis.html

Bumsbollar rullade i frön: http://njutmaten.blogspot.com/2009/10/bumsbollen-20.html

Anna (Orka mera) said...

Mums vad gott det såg ut! Måste testas!

Petra said...

Mikaela - Ah tack, vad bra med tips pa det har amnet! Skoj att hora ocksa att jag inte ar ensam om Kajsa Vargs tankande.

Anna - Absolut, testa vettja! Gott och sa enkelt!