Friday, January 1, 2010

Destination Pottsville

Aker man med flyg en dryg timme och en kvart i nordlig riktning fran Sydney hamnar man i Ballina som ar narmaste flygplatsen till frekventa surf och dyk-paradisstallen som Byron Bay och Tweeds Heads, strax soder om guldkusten (eller Gold Coast som det egentligen heter). Stannar man ungefar mittemellan dessa orter hamnar man i en liten by vid namn Pottsville, som knappt finns med pa kartan. Pottsville var det heller inte manga som visste nagot om innan vi akte dit nar jag fragade mig runt bland kompisar och pa jobbet. Dar fanns en liten mataffar, en tobaksaffar, en "bottle shop" (=ungefar som ett systembolag) och inte sa himla mycket mer. Perfekt. Vi, som hade hyrt en starndvilla har, behovde saledes alltsa varken svalta, vara utan nyheter eller fira jul utan god dryck i glasen. En strand visste vi att det fanns och en liten creek, dvs en liten flod som mynnar ut till havet dar man kunde snorkla. Stranden visade sig var helt otrolig - platt, hart packad sand, och inte det minsta lossand eller branta backar i sidled. Ca 3 km oavbruten strand enkel vag sprang jag langs med varje dag, och de dagar jag lyckades komma upp vid soluppgangen, ca 5.30, var det givet att kora nagra extra langder for att utnyttja det svala varmetillstandet och den enormt vackra utsikten. Jag korde barfotalopning alla dagar utan en - forsta dagen fick jag faktiskt blasor under fotterna pa grund av for sanden som slipade ned huden. Men det la sig ratt snabbt och vid dag tre var jag ute i strumplasten igen vid vattenbrynet.

Plus: En pa alla satt helt underbar semesterdestination om man gillar att hanga pa en ode strand och inte bryr sig om att ha ett alltfor hektiskt semsterschema. Ja forrutom lopning, ata god mat och umgas med sitt resesallskap, vilket var det enda viktiga for mig.

Minus: mycket maneter, blue bottles och hajar! Simning speciellt mycket langre ut an till midjan var inte pa agendan.

Promenad i gryningen
Christmas 2009 - Pottsville 151

Fantastiskt vackert - och en strand som ar GJORD for att springa pa!
Christmas 2009 - Pottsville 015

M som beundrar havet vid skymingen; mycket hajar och annat den har tiden pa dygnet...
Christmas 2009 - Pottsville 278

En ganska packad strand for att vara Pottsville. I vanliga fall har man stranden helt i egen regi.
Christmas 2009 - Pottsville 281

7 comments:

Ingmarie said...

oj oj OJ vad härligt! Sand+salt är ingen bra kombination för barfotalöpning.Jag har också gjort det där "misstaget" och sprungit barfota i hårt packad sand. (Kommer dock inte ihåg om det var Australien eller på Nya Zeeland..) Hur hittade ni strandhuset?

Snorkkis said...

Hihi, ja där ser det ju faktiskt packat ut :) . Vilken idyllisk plats ni verkar ha haft för ert julfirande! Ha en bra fortsättning på året. (Skulle det förresten funka med Fivefingers där på stranden? Sprang en del med dem i Thailand, och det var jätte bra)

Petra said...

Ingmarie - visst ar barfotalopning lockande! Vi hittade huset genom makens syster som hyrt huset tidigare. Hon i sin tur hittade huset forst genom internet helt enkelt - det finns hur manga som helst men det ar ju bra att ha lite lokalkannedom vilket svagerskan har. Vill du ha mer tips sa kan jag garna maila!

Snorkkis - eller hur:) ja, stallet var verkligen perfekt, kan rekommenderas till alla lopare! Sjalv har jag inte provat Fivefingers annu men jag ar saker pa att de skulle funka kanonbra pa denna strand. Funderar pa att kopa ett par.

Miranda said...

EXAKT, som gjord för att springa på!! :)

Petra said...

Miranda - precis sa packad sand man vill ha nar man ska springa pa stranden! Och det ar ju ss FIIINT dessutom!

Ingmarie said...

Tack!Kanske blir jul och nyår "down under" i år...:-)

Petra said...

Ingmarie - vad spannade!! Vad roligt!! Nu hoppas jag saklart att ni bakar in Sydney i det besoket och att vi kan fa till en lopardejt. Fast det ar ju lange tills dess saklart men anda....

Hojta till om du vill ha mer info om hur saker o ting funkar har osv!