Thursday, December 10, 2009

Intakta ägg

Det har med lopsteg, kadens och kroppsforing ar ett amne for sig som verkligen tal att utforskas. Jag har aldrig haft nagon riktig lopskolning utan springer mest bara sa som det faller sig och hur jag tycker att det funkar bast. Men det ar givetvis intressant hur man kan andra resultat beroende pa hur man springer och for kroppen. Sakert finns det hur manga loparcoach-teorier som helst pa det har. Laser man Jack Daniels sa rekommenderar han att man ska springa med steg sa latta att de knappt nuddar marken. Man ska alltsa forestalla sig att man springer over en massa oklackta agg - forsiktigt och trippande med steg som nastan svavar over marken. Detta forsokte jag ova pa igar. Det gick sadar kan man val saga. Det jobbiga med lopning enligt mig ar egentligen inte lopningen i sig, utan nar man maste anstranga sig och springa pa ett speciellt satt (for da finns namligen risken for att det blir trakigt eller att det kanns onaturligt!). Aven om jag forstar tanken med att stegtrana sa ar det aldrig lika harligt an att bara springa med flow och kansla. Fast principen haller jag med om; ova, ova, ova och sa smaningom kommer det automatiskt.

Och aven om jag tyckte att det var skitjobbigt att tanka pa varje litet steg igar sa maste jag faktiskt ge stegtraning nagra stora plus: det ar onekligen nagot som hander nar man springer "over oklackta agg";

- automatiskt okar man farten en aning
- man kanner sig lattare och stegen ar inte lika KLAFS-KLAFSiga langre
- kroppshallningen battrar sig och det kanns som man andas battre

Av forklarliga skal (men mest for att det var sa sent) blev det en valdigt kort runda inne i city igar. Distansen blev ca 5.5 km som utfordes i ca 5.10-fart. Men en bra borjan till intakta agg tycker jag.

2 comments:

Daniel said...

Det här med löpteknik är jätteintressant! Jag har jobbat mycket med min sen i våras och jobbar fortfarande med det.

Jag tror du och jag springer ganska olika efter vad jag sett från bilderna på din blogg.

Tror det är väldigt individuellt detta och det som passar den ena passar säkert inte den andra.

Vad vet jag?? Känner mig fortfarande ny inom löpkretsarna men intressant är det! ;)

Petra said...

Daniel - tror ocksa det - du springer ju framforallt mycket snabbare och da blir det ju automatiskt ett annat lopsteg. Men det finns sakert generella linjer man kan folja som att forsoka att inte satta i hela foten eller att springa 'latt'. Men det ar inte helt enkelt!