Thursday, December 3, 2009

Direkt från idet till Allemansrätten 2030

"You're not still running, are you?" fragan stalldes med betoning pa "still" och personen som fragade sag uppriktigt empatisk ut. Vad svarar man pa det? Precis som att det ar en oangelagenhet, en sjukdom som ska ga over, ett tillfalligt symptom, nagot oonskat.

Traningssynen ar onekligen annorlunda har. Jag minns nar vi forst flyttade hit sa hade vi i det huset ett gym i kallaren - rena lyxen att ha eget gym och tillgang nar som helst (bara det hojde ju boendeattraktionen till det dubbla!!). Det var ofta helt tomt vilket gjorde det annu battre.

I sjalva verket ar det den fundamentala halsoaspekten som tar dod pa halsan har. Varken halsa eller motion ar itutat i en sedan barnsben. Det blir saledes sallan en naturlig del av ens vardag. Man har inte hemkunskap dar man far lara sig att ata fran kostcirkelns alla tartbitar. Man vaxer inte upp med gympa pa skolschemat varje vecka - traning ar snarare nagot som den enskilde australienaren kanske senare i livet upptacker. Ofta ar traningsmanniskorna har lite egensinniga och eccentriska, de "ater aldrig" enligt omgivningen och som resultat ar de alldeles "pa tok for tunna". Den allmanna installningen ar "those who do" och "those who don't", och ska man domma efter kroppshyddan enligt samma uppdelning sa ser man ofta var varje person tillhor.

Har ar det ett projekt att ta sig till gymmet t.ex. Ofta utgar man ifran att man ar bilburen - gymmen ar ofta pa knepiga stallen och de fa som ar inne i city ar verkligen sa fa att man kan rakna dem pa en hand.

Det tog mig lang tid att inse att den har klamkacka halsosynen vi har i Sverige inte gar att applicera overallt. Man ser inte pa traning har som nagot man kan gilla, det ar nagot man blir tvingad till. Det finns inte promenadvagar och elljusspar. Man hittar inte ett SATS Sports club i nastan varje kvarter. Friskis & Svettis-konceptet ar inte allemansratt - det existerar inte ens.

Man pratar om forandringar for ett gronare och mer traningsaktivt Sydney 2030 - man ska b.l.a. infora cykelvagar och rusta upp parker for att uppmuntra till mindre bilkorning i city och battre anvandande av allmanna platser (for att utova motion tex). So far so good. Jag gillar tanken pa ett gront seende och att man atminstone anstranger sig i samma veva med hall-i-form-aspekten. Men det kommer att ta nagra decennium till innan den har trangsynta nationen kommer att dissa puben for stavgang, och kommer att tanka pa traning som ett av de mest naturliga aktiviteterna i livet.

4 comments:

Staffan said...

lite överraskad faktiskt, min bild av Australiensare är att de är hälsomedvetna, sportiga och värnar om uteliv mycket, stranden, simning...men uppenbarligen stämmer det inte så bra!

Anna said...

Jag trodde också alla superhälsosamma i Australien. Vilken märklig sak att säga, om man fortfarande springer?! Vad ska man svara på et och vad menar personen egentligen. Man slutar aldrig att förvånas.

Petra said...

Staffan - ja, det finns som sagt tva lagen; de som utovar nagon sport (och de ar oftast valdigt kommittade och sportar mycket) och de som INTE gor det. Men de flesta av Australiens drygt 19 miljoner stora befolkning utovar inte nagon sport alls och fetma borjar bli ett jattestort problem. Daremot tycker man om att kolla pa sport. Jag far kanslan av att det ar ungefar likadant som i USA. De som tillbringar tid pa stranden ar formodligen ocksa de som utovar nagon sport.

Anna - ja, visst far man en skev bild! Och, jag jag haller med, mycket konstig fraga! Det kanns liksom onodigt att ga in pa nagon langre forklaring till en san person nar man uppenbarligen har olika tankesatt:)

Ingmarie said...

Jag blev med väldigt förvånad! Men det är kanske för att de gånger jag varit "Down under" har jag bara umgåtts med "likasinnade". ;-)men känslan jag har är just som du säger att det är väldigt likt USA. Där är det lite antingen eller med. Och sen beror det helt på vilken stat man är i. Texas-borna är absolut fetast medan t.ex Colorado är "the thinnest". Kanske samma i Australien? faktum är att så är det i Sverige med. Dal-folket är visst fetast så det kanske är tur vi flyttat därifrån. haha;-)