Monday, July 12, 2010

Barfotakänsla fixad

Barfotalopning - eller mimiken av det - ar nagonting som pa satt o vis kanns alltmer lockande. Det blir ju ibland en del strandlopning for min del och eftersom vi ska pa en 2 veckor lang strandsemester alldeles snart kanns det extra kul att tanka pa lopning pa mjukt underlag.

Den ganga helgen bjod pa ratt mycket lopning; bade med och utan sallskap. Pa lordagen sprang jag sjalv och hade da tid att tanka till om det har med mjukare underlag. Jag var helt overtygad om att ett par Vibram Five Fingers skulle kunna vara det jag letade efter. Helt barfota ville jag inte springa, forra semestern fick jag blasor under fotterna, dessutom tog det ett tag innnan blasorna la sig och jag overhuvudtaget kunde borja springa igen med skor.

Sagt och gjort; efter lordagsloprundan blev det ett besok pa The Running Company i Bondi Beach, en butik som har ett utmarkt sortiment pa allt inom lopning. Fick tag pa ett par Five Fingers i ratt storlek och jag satte mig ned for att 'pula in' fotterna. Efter ca 10 minuters trixande med att fa in ratt ta i ratt fack gav jag helt sonika upp. Jag hade fortfarande smatarna i fel avdelning och en av tarna lag nastan bojd i sitt lilla utrymme. Hur jag ana forsokte kunde jag inte fa ratt ta pa ratt plats. Det har var uppenbarligen inget for mig. Dessutom fick jag skavsarskansla bara att ha pa mig skon - detta utan att ens rora mig runt! Forbannat ocksa! Hur kunde det har vara mojligt?! Jag var sa installd pa ett par Five Fingers med alla recensioner om hur fantastiskt det skulle vara att springa i dem.

"Most people have difficulties getting in to Five Fingers", forkunnade saljaren. "If you have curvy or bent toes, you won't be able to get into them at all. Try these instead! The ground control is awesome." I handen holl han ett par turkosa/lila Nike Free 5.0, en slags latt sneakermodell som mest forde tankarna till snygga promenadskor. Han berattade vidare; forrutom Five Fingers var dessa Nike Free 5.0 (och Nike 3.0, som de ocksa hade) det narmaste man kunde komma till barfotalopning och bra markkontakt. Skillnaden, som ju var uppenbart, var att det har var en traditionell sko utan vare sig ta-trix eller skoskav.

Efter en testtur pa lopbandet var jag sald. Markkontakten var helt klart tydlig; detta noterade jag framforallt nar jag rakade stalla mig pa en kabel och kunde kanna hur sulan nastan formade sig efter kabeln.

Ar barfotakanslan battre med Five Fingers? Ja, det kan jag nog tyvarr aldrig svara pa. Min snabba romans med Five Fingers ar over. Det jag vet daremot ar att jag ar en glad innehavare av ett par Nike Free 5.00, som framover kommer att springas in i sma doser och pa mjukt underlag. Och de ar dessutom superbekvama att bara strosa omkring i.

Markkontakt - ground control - vad man nu valjer att kalla det. Sota ar de i alla fall!

Nike Free 5.0 022

7 comments:

Löpning & Livet said...

Ja de är sköna de där!! Gick i dem någoon timme på jobbet för några veckor sedan och fastnade.. tyvärr får jag nog vänta med ett köp bara :(

anneliten said...

Ser fram emot att höra lite mer när du sprungit i dem på riktigt!

Anonymous said...

Petra, jag springer i ett par NF 5.0 sen i höstas, minst en gång i veckan. I början bara en eller annan km, men sen blev det mer. Idag sprang jag t.ex. 13km i värmeböljan, nästan 40 grader. Ska bli kul att se vad du säger. Asfalt är förresten inget problem heller. Och framförallt mellan eller framfotslöpning - som ju hela barfotaHipen bygger på - är bra mycket enklare me Nike Free jämfört med vanliga klumpiga skor. Sen en vecka har jag varit på väg att beställa ett par five fingers. Får se när det blir av.
Lycka till !
/Anders

Staffan said...

Grymt mycket snyggare än Five Fingers är de också!!! Hoppas du kommer att trivas i dem!

Staffan said...

Grymt mycket snyggare än Five Fingers är de också!!! Hoppas du kommer att trivas i dem!

Ingmarie said...

Spännande! jag har inte testat Fivefingers ännu och egentligen vet jag redan att mina fötter inte klarar dem. har testat Nike free och tyckte de var ok men inte velat/vågat köpa. Men det var ett tag sen jag provade nu. Kanske är dax igen....

Petra said...

Andrea - visst ar de fina! Och skona!! Maken kopte ocksa ett par, svart/roda:) Dina Nikes - ar det Nike Lunarglide?

Anneliten - jo, det kommer en rapport nar jag har testat lite mer! Jag sprang 2,5 km i sondags och det kandes valdigt bra.

Laufbloggen - Ah, dar ser man! Far val sa smaningom prova asfalt jag med men jag misstanker att man jobbar ratt bra med vaderna i dessa sa jag ska val framforallt ta det i sma doser... Mitt rad ar att PROVA ett par Five Fingers forst - det ar som sagt inte helt latt att fa pa dem pa foten. Bestalla pa natet skulle jag inte rekommendera eftersom de ar sa speciella. Men du kan ju iof prova i butik forst och sedan bestalla pa natet:)

Staffan - Tackar, och eller hur! Precis vad jag tankte!

Ingmarie - skynda testa!