Monday, April 9, 2012

Påskintervaller

Helgens paskledighet har varit extra valkommen for oss. Hoppas ni alla har haft en jatteharlig helg med mycket paskgodis. Typiskt nog sa blev maken superforkyld redan pa skartorsdagen och har i princip varit sangliggande hela helgen. Ett klassiskt exempel pa att nar man val startar sin ledighet sa slappnar man av mer och ar da mer mottaglig for baciller och att bli sjuk. Vi kan nastan alltid tajma in sjukdomarna pa det har sattet. :) 

Vadret har varit stralande hela helgen och idag ar forsta dagen som vi ska ga utanfor lagenheten tillsammans, lagomt nog tills att jobbet borjar imorgon igen. Tyyyyypiskt.  Hur som helst sa kommer vi att avsluta pasken med att ga pa en teaterforestallning ikvall - Les Liaisons Dangereuses - med bland andra Hugo Weaving i spetsen. Hugo ar ju alltid bra, gillar speciellt hans insats i den gamla klassikern Priscilla Queen of the desert. Ska bli skoj att se honom i teatersammanhang nu.

For egen del ar jag frisk, peppar peppar, och har sprungit varje dag under pasken. Inget speciellt att orda om egentligen; pa langfredagen 10 km, lordag 13 km, och igar 11 km lattdistans. Idag sprang jag ocksa, pa lopbandet och hade lite mer kvalitet an de ovriga passen. Passet idag bestod av foljande upplagg: 

2 km uppjogg i 6 min/km
2 km@ 5:00 min/km
1 km@ 4:27 min/km 
2 km@ 5:00 min/km
1 km@ 4:27 min/km
1 km@ 5:00 min/km
samt nedjogg 1 km. 

Langt ifran nagon 4:14-fart an sa lange men kanske ett litet steg emot utmaningen. Kan jag bara fa in 2 kvalitetspass i veckan sa tror jag det kan handa nagot med tiderna snart - det vore ju nice. Det har passet kandes jattebra (formodligen pga all vila under helgen och att jag inte kort nagot langpass), men som vantat var det enormt jobbigt pa slutet av den sista snabba kilometern. Skont att kanna att nar jag da trappade ned till 5-fart sa kandes det nastan som att jogga. Fragan ar vad man bor satsa pa - langa, hanterbara intervaller lite som upplagget ovan eller snabbare men ocksa kortare, typ 200/400/600 meter?? Kanske en kombination av bada?

3 comments:

Shaman said...

Hugo Weaving är riktigt bra :) Vilken fart, att 5 min/km ska kännas som jogg är rena drömmen för mig!

Fit-Eva said...

Att variera sig på intervaller är bra för att utmana kroppen. Det som jag testar i år är att köra specifik fartträning, dvs block i milfart/halvmarafart/marafart. Just nu kommer fokus ligga på halvmarafart då jag ska springa Varvet om en månad. Tanken är att kroppen ska vänja sig vid en viss fart. Tex kommer jag denna veckan köra 2-3 km uppjogg, sen 7-8 km i halvmarafart och sen 2-3 km nedjogg. Vad tror du om det? Man kan även köra längre och byta ut långpasset mot en sån här variant (fartblock på mitten).

Petra said...

Shaman - ja, visst ar Hugo Weaving bra! Kan meddela att teatern var ocksa fantastiskt bra, sa rligt att se nagot sant har live! Det har med att det kandes som jogg i 5-fart nar nog endast pga kontrasten. :) Det ar ju ratt sa anstrangande att halla den farten i nagon langre tid i vanliga fall.

Eva - Tack, ja, det kan visst vara nagot! Ska prova fartblocken, det kan vara ett bra upplagg.