Thursday, January 27, 2011

Note to self

Jag suger at mig av alla rehab-och aterhamtningsrad jag far. Igar, pa Australien-dagen (eller Australia Day som det heter har), traffade jag tva vanner som arbetar som fysioterapefter. Det blev som sig bor lite prat om lopning och ditten och datten, och nar jag fick fragan om hur det gar for mig i marathonprogrammet (inte sa bra, blev svaret), blev det ocksa prat om min ljumskskada.


Jag fick da foljande rad (det mesta av det har ar ganska sjalvklara grejer men det ar anda ratt bra att ha i atanke...)

- Spring inte forran smartan har overgatt helt. Ljumsken ar en sa pass komplicerad del med ligament, muskler, senor och kotor som mots i ett enda virrvarr - just darfor kan det vara extra viktigt att lata skadan fa en chans att laka eftersom det ar sa mycket som ska klaffa i den har delen av kroppen.
- Nar jag val kanner att jag kan springa (las jogga) mer an 500 meter, och kan uppratthalla detta utan att det gor ont, testa sedan att oka farten.
- Gor det fortfarande inte ont efter 500 meter, testa en snabb sprinta. Slutsats: kan man uppna det har stadiet ar man formodligen fullt aterhamtad.
- Ett ojamnt underlag som gras, elljusspar eller mycket backar okar risken for muskelskador. Borja pa flackt underlag, garna lopband dar man far lite stuns samtidigt som det inte ar lika hart som asfalt.
- Forsatt arbeta pa balstyrkan och s.k. pilatesovningar - otroligt viktigt att alla narliggande muskler maste starkas. Detta minimerar sedan risken for ytterligare skador nar man val kan borja springa igen.
- Forsok lokalisera vart det onda kommer ifran i benet och massera just den punkten - gor det dagligen. Ju mer blodflode som cirkuleras till 'den onda' delen, desto snabbare kan vavnaden i ligament och muskler fornyas, och saledes paskyndas aterstallningen.
- Skulle jag borja springa redan nu sa ar risken stor att man faller tillbaks pa samma ursprungslage, dvs den tid det har tagit mig att laka sa har langt ar saledes bortkastad tid.
- Fortsatt kora skonsam alternativtraning sa har du inte lika mycket forlorad lopartid.

For ovrigt blev det egen traning igar; 60 min pa crosstrainern (12,5 km), foljt av 20 min latt simning. Alltid nagot.

5 comments:

Ingmarie said...

Kloka och smarta råd! Följ dem!

Petra said...

Ingmarie - tack, helt klart kommer jag att gora det!

Sofie RW said...

Låter som riktigt kloka råd faktiskt! Praktiskt med kunniga vänner.

Tack för crosstrainer tipsen. De ska jag också komma ihåg.

Unknown said...

Tjolahopp, trist med din ljumsskada kan inte annat än att hålla med Ingmaries och Sofies ord om kloka ord.

Fortsätt att stämma av hur det känns under läkningsprocessen med dina vänner så att du så snabbt som möjligt kommer tillbaka till träningen igen. Vi alla läsare vet hur frustrerande det är med skador.

Krya på dig, Peace Love och Löparskor!

Petra said...

Sofie - Visst ar det! Och det ar ju egentligen inte rocket science men ibland behover man fa hora det ifran en expert for att ta till sig det... roligt att du gillade crosstrainer-tipsen! Hoppas dock du slipper anvanda crosstrainern :0)

Jesper - tack, visst ar det sa! Suverant med kunniga vanner som man kan bolla lite information med.