Tuesday, January 18, 2011

Äpplen och päron

Den har veckan enligt marathonprogrammet ska man springa 61 km fordelat pa 5 pass;
12 km fartlek
6 km lattdistans
14 km (varav 8 km snabbdistans)
8 km latt
21 km langpass
(2 vilodagar pa det)

Den har gangen haller jag ett getoga pa 3:30-programmet som jag utgar ifran. For mig innebar det ett ungefarligt motsvarande upplagg pa gymmet dar jag anvander crosstrainern for de langre distanserna och roddmaskinen for de lite kortare. Om man raknar pa att man arbetar med 70% av sin kroppsvikt pa crosstrainern jamformt med nar man springer (det ar val darfor det funkar sa bra eftersom det inte belastar hela kroppsvikten pa det onda benet) sa kanske man ocksa maste kompensera "den nya lattare vikten" pa nagot satt? Jag jobbar ju uppenbarligen inte lika hart pa crosstrainern eftersom jag har fordelen med flugvikt sa att saga. Sag att man skulle lagga till 30% mer pa arbetet? Igar skulle jag ha loptranat 12 km fartlek. Istallet blev det 13,5 km pa crosstrainern (och 15 min rodd). Ska man ga efter min tes sa borde jag egentligen ha kort pa i 15,6 km for att komma upp i samma lopdistans. Nu vet jag inte om det ar nagon realistisk berakning - det ar lite grann som att jamfora applen och paron eftersom det ar vitt skillda traningsmoment. Men om man skulle jamfora med hur det kanns efter 12 km lopning vs pa crosstrainern sa ar man ju mycket mer utmattad efter ett loppass.

Jag fick ocksa fragan: kan jag inte simma eller kora vattenlopning? Jo, det ar helt klart nagra alternativ som jag kommer att satta igang med inom kort. Jag har inte kunnat gora nagot i vatten sedan cykelolyckan p.g.a. stygnen pa hakan som, enligt lakaren, inte borde komma i kontakt med vatten forst (framforallt inte pool-vatten som kan innehalla en massa bakterier). Nu har ju stygnen tagits bort och saret laker fint men jag har val varit lite extra forsiktig med det eftersom det har kants lite vanskligt med lakningen. Skulle vara synd att behova komma pa remiss p.g.a inflammerat sar. Hur som helst: vattenlopning kommer jag att satta igang med om nagra dagar. Det passar extra bra eftersom det finns en lite langre pool (utomhus) pa mitt gym som har lite djupare vatten. Poolen som finns i var bostadsrattsforening ar inte sa djup, vattnet ar ca 1,5 meter sa man bottnar ju precis overallt. Men som sagt, poolen pa gymmet ar perfekt sa dar kan jag tanka mig att det gar utmarkt att kora vattenlopning!

5 comments:

Daniel said...

Jag har ingen aning om vad som är jämförbart med vad men vill bara säga till dig att inte stressa upp dig över det där programmet nu när du inte kan köra fullt ut. Vet själv från förra året att programmet var lite stressande när kroppen inte ville springa så var snäll mot dig själv!!! ;)

Sedan är det lite svart humor att du pratar så mycket vattenlöpning när du bor där du bor. ;) Hoppas ni har varit förskonade från vattnet!

Petra said...

Daniel - forsoker att inte stressa upp mig men det ar svart att inte gora det. Jag vet ju med mig att ju mer mil jag har i benen desto sakrare blir jag pa mig sjalv. Men man far val se pa nulaget och stalla sig fragan om jag kommer att klara malet med sub 3:45 - kanske, kanske inte... Men jag tar till mig dina ord for det ar ett jakla slit och ibland maste man nog vara lite snall mot sig sjalv!

Jo vattenlopning har i Sydney far man faktiskt skamta om! Det hade varit annat om jag hade bott i Brisbane, da hade det kanske inte varit lika kul:)

Lennart said...

HeJ Petra!
Jag tycker du är väldigt duktig som jobbar på trots att det tar emot. Beundransvärt! Det kommer du att få tillbaka sen.

Vet du hur länge du blir borta från löpningen?

MVH

Sofie RW said...

Håller med de andra - du håller ångan uppe bra trots att du pausar från löpningen. Har du några tips på hur man gör crosstrainern lite mindre trist? Tycker det verkar vara en väldigt bra och skonsam träning.

Petra said...

Lennart - tack for peppande ord! Ja, det galler val att tanka realistiskt och titta pa vad man KAN trana om nu inte loptraningen funkar for tillfallet. Jag tror (hoppas!) att jag bor vara tillbaks i loparskorna igen om en vecka eller tva... hall tummarna!

Sofie - tack gulliga dig, ja crosstrainern ar verkligen ingen nojesmaskin. Bra tips, ska lista hur jag brukar kampa mig igenom mina pass i ett senare inlagg....