Friday, February 22, 2013

Fredagskänsla

Antligen helg! Vissa fredagar kanns det som behovet av arbetsvila ar extra starkt, idag ar det précis sa.

Ingen morgonjogg i morse men jag har iaf skrapat ihop 3 loppass under veckan an sa lange, ratt bra for att vara mig da bade lordag och sondag brukar innebara traning ocksa. I helgen blir det dessutom fodelsedagskalas med fortaring och dito - allt for att det halsosamma levernet ska fa sig en torn. Trevlig helg pa er!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, February 21, 2013

Tre är en trend?

Kan det vara sa, om man lyckats stiga upp och morgonjogga hela tre ganger under en och samma vecka? Man far hoppas det.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, February 13, 2013

Tillfällig amnesi & muskelminne

Att glomma sitt modersmal tror jag aldrig riktigt man kan gora men att det blir lite fel ibland, bade vid tal och skrift, ar jag det levande beviset for. Det andra spraket ar ju sa aktivt, sa anvant just nu. Man har jobbat sa hart att fa till ett bra uttal, ett stort ordforrad och anvanda sig av lokala idiomatiska uttryck - allt for att kunna smalta in i den nya kulturen och samhallet pa sa bra satt som mojligt. Sa det ar klart att det ar nagot som blir lidande i tvasprakligheten - anvandandet av det egna svenska spraket ar inte lika tillgangligt. Modersmalet sitter liksom i ett stort dammigt arkiv, aktiveras alldeles for sallan (i mitt fall endast vid diverse Skypesamtal och nagra futtiga blogginlagg nu och da) och vagen till att hitta de dar specifika, unika orden som beskriver det man vill saga just dar just da - kanns ibland lite langsokt.

Det har stor mig. Det ar otroligt frustrerande att inte hitta ratt ord i ett samtal, att behova prata 'runt' amnet for att komma dit man ska. Lite som att man drabbas av tillfallig amnesi och ens ordforrad ar reducerat till en tonarings. Men det ar klart, nagra dagar inpa en sverigevistelse brukar det oftast latta - plotsligt hittar man de dar svenska orden igen, pa en gang utan ombeskrivning. Dialogerna flyter pa och man kan vara rapp i munnen och slipper sta och fumla med tunghafta. Hjarnan hittar det den ska.

Hjarnan ar precis det, en muskel. En muskel som standigt behover aktiveras och utmanas med olika aktiviteter, en muskel som alltid maste tranas. Med sprakbruket ar det som med traningsvarken tycker jag. Nar man borjar med nagot nytt sa far man en san otrolig traningsvark, sedan lattar det efter ett tag och plotsligt tycker man inte att det ar jobbigt langre. Muskelminnet hittar de snabbaste vagarna fran A till B och helt plotsligt kan man gora squats i en rasande fart utan att det gor det minsta ont.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, February 12, 2013

Older

Flowers Februari ar onekligen en valdigt vanlig fodelsedagsmanad, ja, atminstone i min egen familj och bekantskapskrets dar bemarkelsedagarna ar ungefar lika manga som antalet dagar i manaden i sig.

Sjalv firades jag for nagra dagar sedan och klev da in i fyrtioarsklubben sa nu ar det bara utfor for hela slanten. I loparsammanhang brukar ju utforsbackarna vara valkomna inslag sa att fylla fyrtio kan ju BARA vara positivt. :-)

PT-tid ikvall blir det - fokus pa squats, lunges, chin ups och sa ska vi kika pa vad min corerutin bestar av. Roligt aven om jag nastan bavar mig for traningsvarken som lar komma som ett brev pa posten i morgon.

Forra veckan var en ratt sa lugn vecka med lopning aven om jag fick ihop 2 riktigt bra styrkepass utover det. Loptraningen sag ut sa har: 3 pass fordelat pa 10 km troskelpass i ca 5:10 min/km utomhus, 9 km distans utomhus och 12 km progressivt pa lopbandet.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, February 5, 2013

Redan februari och nu med PT!

Det kanns som januari bara har svischat forbi och nu ar vi redan mitt uppe i februari som kommer att vara minst sagt lika fullpackad den. Vi har haft roligt besok fran England i en manads tid och har bara gjort en massa roligheter under helgerna - turistande blandat med traning. Nu har besokarna akt hem till sig, det kanns trakigt nar de lamnar en aven om det ar ratt skont att "fa tillbaks" lite mer utrymme i lagenheten. Turistandet ar slut men traningen fortsatter.

Och jo, apropa traning. 4 ganger i veckan har jag snittat med loptraning i januari. Dessutom har ju som sagt borjat trana med PT. Beslutet kom sig, om an nagot impulsivt, sa anda ratt valinplanerat och med goda intentioner. Malet med traningen och att traffa en PT som stottar en, blir ju extra tydligt nar man pratar om varfor man overhuvudtaget tar sig tid att anlita en PT. Jag funderade pa svaret nar jag fick fragan, alltsa vad ar malet med min traning och varfor vill jag ha en PT. Under en brakdel av en sekund holl jag nastan pa att saga att "det ar ju gratis". Men sedan insag jag som tur var att sa kan man ju bara inte saga, det vore ju frackt. Aven om det ligger lite sanning i det.

Alltsa. Malet med att trana med PT ar ju att jag vill utvecklas, inte stagnera, inte bara halla pa och harva med samma samma traning dag ut och dag in. Jag vill ha lite coaching, lite inspiration som kommer att leda till mer motivation, och som kanske ocksa kommer att gora mig till en starkare lopare. Framforallt sa vill jag vara skadefri och kunna ha sa bra forutsattningar som mojligt till att forbli relativt stark och valtranad. Lopningen ar ju i och for sig valdigt varierande (eller man kan gora den sa variernade man vill), men ju mer jag styrketranar desto mer inser jag hur lite man (jag?) anvander vissa muskler. Planen kommer att se ut sa har ungefar -

- Arbeta upp en battre core-rutin som jag kan folja med lite andra ovningar an de vanliga* coreovningarna jag kor (* - plankan, ryggresningar, sit ups, Daniels Jane Fonda-ovningar, Evas Flamingo-ovning). Nagot mer forrutom dessa alltsa, garna med pilatesboll eller bara genom att anvanda kroppens motstand.
- Ga igenom ett ganska genomgaende styrkeprogram for overkroppen.
- Lagga till nagra extra benovningar som kan starka benmusklerna.

Som sagt, det ar hemskt roligt och jag far en fruktansvard traningsvark. Jag som trodde att jag var hyfsat stark anda. Pyttsan.
- Posted using BlogPress from my iPhone