Wednesday, October 31, 2012

Mersmak

Det gar framat med farten, det marker jag pa den allmanna lopkanslan, alltsa mer naturligt, mycket mer kontrollerat och inte alls lika flasigt. Det ar absolut inget gratisjobb men det kanns bra att kunna "skramma upp" sig sjalv med sanahar pass och framforallt nastan langta tills nasta omgang. Det om nagot kanns onaturligt!

Dagens pass far formodligen kategoriseras som ett troskelpass (pa lopbandet) - 2 km uppvarmning foljt av 8 km med 3 x 12 km/h, 2 x 12.5, 2 x 13, 1 x 12. Allt som allt 3 vilopauser pa ca 40 sek.

Underbar kansla att springa snabbt utan att pulsen rusar ivag. Och kanslan att man klarar det ar grym! Vill bara ha mer, mer, mer!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, October 30, 2012

Tisdagsfunderingar

Mycket bra spring har det blivit pa sistone. Bade forra veckan och bra start pa denna. Bra darfor att det lutat mycket at kvalitet med langa snabba intervaller. Idag pa lopbandet blev det totalt 12 km, varav 8 km i varierande fart mellan 12.5 km/h och 13.5 km/h. Ar i valet och kvalet om jag ska anmala mig till ett millopp i helgen men jag misstanker att det inte finns nagra bra startplatser kvar. Ar sa sugen pa att testa milkspaciten men det kanns inte aktuellt om jag maste starta i nagon +55min-grupp.
For ovrigt haller jag koll pa Sandy just nu och hoppas och tror att det inte kommer att stalla till problem for alla marathonlopare i New York pa lordag. Fingers crossed!
- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, October 22, 2012

Lev idag!

Att leva i nuet och inte hela tiden imorgon, nasta vecka eller nasta ar ar nagot jag forsoker anamma. Dagen idag har du kontroll over men det tjanar inget till att oroa sig over imorgon for vi ar ju inte dar an.

Den har livsfilosofin ar lattare uttalad an gjord ibland eftersom planering trots allt ar ratt nodvandigt. Har man sin familj pa andra sidan jordklotet sa blir det onekligen mycket skype och planering kring nar man kan ringa pga tiddskillnader, att fa semestrar och dylikt att klaffa m.m. Generellt sett ar jag ingen kontrollmanniska utan tror bestamt att ett sunt leverne och en lagom kontrolldos pa sitt liv JUST NU ar den basta balansen. Men att oroa sig for imorgon tjanar inget till.

Igar gick en arbetskollega till mig bort. Det var valdigt hastigt, helt ovantat, definitivt for tidigt och valdigt sorgligt. Man sjunker liksom ihop lite och tanker pa hur snabbt livet kan ryckas bort for en.

Lenas version av Live tomorrow ackompanjerade mig pa en springrunda sahar pa kvallskvisten. Det kandes ratt passande.

Thursday, October 11, 2012

Äntligen! Lillfredag, springdag och Mo Yan!

Det basta med att jobba i 180 ar att man kan ta ut flextid! Saledes ar det lite fredagskansla har redan idag, torsdag da jag ar ledig imorgon.
Planen for imorgon ar att springa langt sedan tankte jag ta mig till bokhandeln och handla nagot av Mo Yan om det finns att fa tag pa. Äntligen!
- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, October 7, 2012

Söndagsgodis eller när det händer

Musik under lopningen ar nagot jag verkligen alskar. Dels ger det sa mycket mer av upplevelsen - minnen av latar, kanslor och tidigare upplevelser, och sa sa ar det dar att man far sa mycket extra kraft att ta till; extra gratisvaxlar fran energin i musiken och lite extra klipp i benen. Bade idag och igar blev det en date med maken pa gymmet - jag pa lopbandet och han pa en stationar cykel bredvid och jag forvanades aterigen over hur jag reagerar nar jag hamnar pa ett lopband. Bra springmusik, enkelheten att man inte har nagot val att slagga efter och kvalitetspasset pa lopbandet ar ett faktum.

For det har med disciplin (som det kravs for att utfora dessa pass) har jag verkligen noll av, det har jag namnt tidigare. Strukturerade intervaller, stegar och annat som kraver avstamning pa en klocka hander ytterst sallan for mig. Springer jag utomhus, vilket jag oftast gor sa klart, bestammer jag i princip aldrig HUR jag ska springa fartmassigt - det blir oftast musiken som far valja tempot och musiken valjer jag beroende pa dagshumor eller vad jag ar sugen pa att lyssna pa just da. Distansen daremot valjer jag mer kraset och forsoker halla mig till det men jag kan lika garna gora 2 mil i samma tempo som 5 km - det ar liksom musiken som avgor hur snabbt det gar.  Markligt upplagg skulle man kanske pasta men for en lopare som inte kan eller vill planera enligt superstrikta kvalitetspass funkar det har upplagget hyfsat bra anda.

Men tillbaks till lopbandet idag da - av nagon anledning har det blivit lite sa att det ar har det "hander" for mig. Det ar da jag planerar i forvag och bestammer hur passet ska se ut. Och jag tycker t.o.m. att det ar kul. Dagens dos blev 1 x 10 km/h, 1 x 11, 2 x 12, 2 x 13, 2 x 12, 2 x 11. Snabbt och anstrangt i det snabbaste partiet men med snabbmusik i oronen gick det att utfora. Nu sa har i efterhand tanker jag att jag vill tillbaks till lopbandet imorgon och prova snappet vassare: 1 x 10,5 km/h, (1 x 11,5), (2 x 12,5), (2 x 13,5), (2 x 12), (2 x 11), for jag kanner att det AR ju kul att springa snabbt och kanna att man passerar sig sjalv. Jag har dessutom ett difust minne av att jag har en utmaning som ligger och lurar och den har jag inte riktigt slappt greppet om.  

Ha en skon sondag alla! Har ar det namligen dags att natta kudden nu strax.

Tuesday, October 2, 2012

Det perfekta svaret

Hur ofta springer du varje vecka? Den fragan stalls ofta till mig och det ar inte alltid sa himla latt att svara pa. Ska man bara ge ett snabbt svar som motsvarar ett snittt under ett ar skulle det formodligen rora sig om 3 ganger i veckan, i runda slangar. Ska man ga in mer pa djupet sa vet ni ju sjalva hur det kan lata - det beror pa vad man tranar infor, vilken distans man ar mest fokuserad pa och var, infor traningen till loppet man ligger i det skedet (just da kan det ju handla om 5 ggr i veckan och en veckodostans pa 90 km, vilket givetvis inte ar nagon realistisk reflektion av en vanlig vecka, atminstone inte i mitt liv) . 

Ett slatstruket svar pa den fragan ar ocksa lite svart da man trots allt vet att det ligger sa himla mycket mer bakom "3 ganger i veckan". Det galler att halla tillbaks lite och bedoma vilket typ av svar personen ifraga ar ute efter och vad som ar socialt gangbart just for stunden. Let's face it, man ar val alltid liksom game for att snacka lopning men gar man ut i for vida svangar i det mer djupgaende svaret finns ju risken att man skrammer bort personen som undrar da man formodligen ger skenet av ett valdigt enkelriktat loparliv och inte sa mycket mer. Konversationen kan ju bli lite platt da. Och man ar ju inte BARA lopare utan har aven en del andra intressen aven om man tenderar att hamna i ett loparfack pa en gang da folk hor att man gillar att springa. Men som sagt, lika fel kanns det att bara ge ett avhugget medeltal per vecka. 

Det perfekta svaret pa det har finns formodligen inte. Pa jobbet blir det har extra tydligt nar man pratar med nya manniskor och blir introducerad i professionell egenskap samt "lopare pa fritiden" och man forvantas yttra sig lite kort om den biten. Hur gor ni??


Monday, October 1, 2012

Oslagbart

Grattis till alla som sprang Lidingoloppet i helgen! Sjalv har jag aldrig sprungit LL, det ser onekligen tufft ut med alla backar och ojamn terrang. Det ar kanske just darfor som det inte tilltalar mig lika mycket? Jag ar mer en asfaltsprinsessa, om man ska anvanda MarathonMias uttryck, och backar ar jag inte alls fortjust i.

Varen ar kommen i Sydney och vadret har varit helt underbart nu under helgen. "Helg" skriver jag fastan det ar mandag, vi har namligen Labour day har i Sydney och det innebar en extra ledig dag - Lyx! De har extradagarna kanns valbehovliga nar man jobbar intensivt som jag gjort nu i 4-5 veckor. Det ar sallan - i vanliga fall - som jag behover klocka 13-timmarsskift pa jobbet men just under de har projekttopparna blir det valdigt intensivt med systemtester, moten, dagliga statusuppdateringar med processfloden och gant charts hit och dit, och da blir lopningen och bloggandet valdigt lidande.

En outtomlig euforikalla, inspiration och viktig hornsten i mitt liv brukar jag alltid beskriva lopningen som, till folk som undrar varfor jag springer. Men att lopningen har en sa mycket storre och djupare betydelse blir liksom extra tydligt nar man ar stressad, behover komma ned i varv, ar i behov av lite extra energi eller helt enkelt bara vill dammsuga skallen pa allt "corporate babbel" man maste bearbeta. Sana ganger ar det helt oslagbart att ha detta medium att luta sig pa. 

Sondagsmatlagning - ett annat satt att relaxa, dammsuga hjarnan, kanna inspiration och bara njuuuuta. Sunday roast beef